FAQs

Soalan Lazim

Bagi memastikan keselamatan pengguna lebuhraya dan melindungi pekerja barisan hadapan sewaktu mereka melakukan tugasan di lorong utama lebuhraya.

Kenderaan Keselamatan akan dijalankan sekiranya terdapat sebarang aktivi di laluan trafik di mana pekerja barisan hadapan memerlukan perlindungan sewaktu melakukan tugasan seperti penutupan lorong dan kerja-kerja pengalihan sedang dijalankan.

Keseluruhan latihan yang dijalankan bergantung kepada kerja-kerja yag perlu diselesaikan. Kebiasaannya ia akan mengambil masa kira-kira 15 ke 30 minit kesesakan lalu lintas.

Penggunaan kenderaan keselamatan dijalankan pada waktu siang dan malam kerana aktiviti penambahbaikan dijalankan 24 jam sehari. Ia juga bergantung kepada kekangan di tapak serta keperluan kerja.

Jarak 100 meter diperlukan bagi pekerja-pekerja untuk bertindak, sekiranya berlaku sebarang pelanggaran kenderaan melalui persediaan Kenderaan Keselamatan ini. Kenderaan ini akan mengundang bahaya kepada pekerja barisan hadapan yang sedang bertugas.

Kenderaan yang bergerak- minimum 50.0 meter. Kenderaan statik – minimum 5.0 meter.

Kelajuan dikurangkan secara berperingkat dari 80 km/j ke 60km/j ke 40km/j ke 20km/j dan berhenti jika perlu.

Lori satu tan dengan ciri- ciri keselamatan yang lengkap, trak pikap 4WD dengan ciri- ciri keselamatan dan (IPV).